Alzheimer Hastalığı Nedir?

Alzheimer Hastalığı

Alzheimer yaşla gelen bir hastalıktır. Yani insanlar yaşlandıkça insan vücudnda görülen bir hastalıktır. Bu hastalığın zararı ise tanıdığı kişilerin isimlerini unutmak,bir eşyayı koyduğu yeri unutması veya bir sokağı hatırlayamaması gibi zararları vardır. Ancak bu olan unutkanlıklar geçicidir. Ve günlük yaşamı fazla etkilemez. 

Yaşlılıkla birlikte unutkanlıkların olması,zihinsel ve ruhsal bozukluklarında ortaya çıkması alzheimeri hastalığının ön belirtileri arasında yer alabilir. Yaşlılık arttıkça insanlarda bunama belirtileri görülmektedir. Ve bununda çaresi olmadığı düşünülerek yaşlılığın öyle devam edilmesine bıraklıyor insanlarımız. Bu gibi hastalıklar neden olur araştırılması gerekir. Bu çaresiz hastalığa yakalanan yaşlılar en az diğer sağlıklı bir yaşlı gibi yaşlılıktan zevk almak ve mutlu olmak isterler.

Alzheimer Hastalığı Nedir Ve Neden Olur?

Alzheimer hastalığı,yaşın ilerlemesi sonucu ortaya çıkan ve ilk başta unutkanlık olmak üzere çeşitli zihinsel davranış bozukluklarına neden olan ilerleyici bir beyin hastalığıdır.

Beyinin belli bölgelerinde bilinmeyen bir nedenle bazı proteinler birikir. Bu proteinler beyindeki haberleşmeyi sağlayan sinir hücrelerine hasar verir ve zarar görmesine neden olur.

Sinirler arasındaki iletişimi sağlayan beyindeki bazı kimyasal maddelerin de üretiminin azaldığı gözlemlenir. Sonuçta bu bozukluklar devamında da alzheimeri getirerek beynin iyice hasar görmesine sebep olarak bu hastalığa yakalanmaya sebep olur.

Alzheimer Kimlerde Görülür?

Alzheimer hastalığı henellikle 60 ve 60 yaş üstü yaşlılarda çok görülür. 65 yaş üzeri insanların her 10 kişiden 1'de 85 yaş ve üstü yaşlıların ise her 10 kişinin 2'de görülmektedir.

Tüm dünyada alzheimer hastası olan insanların sayısı 20 milyondur. Alzheimer hastalığı kadınlarda ve erkeklerde yaklaşık olarak aynı oranda görülür. Ancak düşük oranda ailesel bir yatkınlık olabileceği tahmin edilmektedir.

Alzheimer Hastalığı Nasıl Teşhis Edilir?

Alzheimer hastalığı,bunamanın en sık nedeni olarak görülür. Ancak buna benzer belirtiler veren başka türde hastalıklarda vardır. Bu nedenle bu belirtilerin başka hastalık belirtileri olduğu için teşhis konulurken çok dikkat edilmesi gerekir. Bu alanlarla ilgili doktorlar hastalığınızı tam iyi olarak anlayıp doğru bir şekilde teşhis koyabiliyorlar. 60 ve 65 yaşın üstündeki yaşlı insanlarımız bu sıkıntıları veya bu belirtilerden herhangi birisi vücudunda yada ruhsal ve psikolojik olarak gerçekleşiyorsa sizde bir alzheimer hastası olabilirsiniz. Bu şikayetler var ise doktorunuza başvurmalısınız.

Yorumlar